ArtikkelitArtikkelit

Sisääntulomattojen A-B-C

  • Julkaistu 17.08.2021

Tuulikaappi- ja sisääntulomattojen merkitys kohteessa korostuu viimeistään kesän taittuessa syksyksi ja sään muuttuessa yhä sateisemmaksi – talven räntä- ja lumisateista puhumattakaan. Sisääntulomatoilla on monta funktiota, ja ne vaikuttavatkin parhaimmillaan koko kiinteistön viihtyvyyteen. Mutta minkälainen sisääntulomatto tulisi valita minnekin? Entä minkälaisia vaihtoehtoja on olemassa? Alla vastaamme näihin kysymyksiin, ja kerromme sisääntulomatoista tarkemmin.

Sisääntulomatoilla on monta tehtävää

Suomen neljä vaihtuvaa vuodenaikaa luovat todellisen haasteen sisääntulomatoille niin kestävyyden kuin toimivuudenkin suhteen. Liasta noin 80 % tulee ulkoa, ja sisääntulomaton tärkein tehtävä onkin pysäyttää lika mahdollisimman tehokkaasti ja estää sitä leviämästä sisäänkäyntiä pidemmälle. Oikeanlainen ja tehokas sisääntulomatto auttaa pitämään kiinteistön tilojen lattiapinnat puhtaampina. Tällöin myös lattiapintojen siivoustarve vähenee verrattuna tilanteeseen, jossa sisääntulomattoja ei olisi lainkaan tai ne olisivat ominaisuuksiltaan riittämättömät. Oikeanlaisten sisääntulomattojen käyttö vähentää myös lattioiden kulumista, kun irtolika, hiekka ja pikkukivet eivät kulkeudu kengissä sisääntuloa pidemmälle.


Alumiinirunkoinen Verimpex Economat New Prestige -matto on sijoitettu Keskon Oyj:n pääkonttorin K-kampuksen sisääntulossa myös
tuulikaapin pyöröoven sisälle. Suunnittelija: JKMM. Kuva: Mika Huisman

Sisääntulomattoja valittaessa on tärkeää valita oikeanlainen matto oikeaan paikkaan. Mattotyypin valintaan vaikuttaa esimerkiksi sisäänkäynnin käyttöaste eli se, kuinka monta ihmistä mattoalueen läpi arviolta kulkee vuorokaudessa. Mikäli sisäänkäynti toimii myös haalausreittinä, tulee maton kestää lisäksi rullakoiden tai pumppukärryjen paino yhdistettynä pyörien pyörivään liikkeeseen. Mattotyyppiä valittaessa on myös hyvä pohtia, toivotaanko matolta pääasiassa puhdistavaa vai kuivaavaa ominaisuutta tai kenties näitä molempia. Mallistostamme löytyy kattava valikoima erilaisia tuulikaappi- ja sisääntulomattoja, joista kerromme alla tarkemmin.


Alumiinirunkoisessa  tuplatekstiilillä varustetussa Verimpex Tireguard -matossa yhdistyvät tyylikkyys sekä maksimaalinen kuivausteho.
Kapeat T-tangot jakavat isohkon maton esteettisesti pienempiin ja kevyempiin osiin, jotta maton siirtely ja puhdistus on helpompaa.

Alumiinirunkoiset Verimpex-matot – tyylikästä huipputekniikkaa

Verimpex on belgialainen erilaisten sisääntulomattojen valmistukseen erikoistunut yritys, joka on valmistanut korkealuokkalaisia tuulikaappi- ja sisääntulomattoja kaikkein vaativimpiinkin olosuhteisiin yli 35 vuoden ajan. Verimpexin malliston kulmakivet ovat erilaiset upotukseen asetettavat alumiinirunkoiset sisääntulomatot niin ulko- kuin sisätiloihin. Alumiinirunkoiset Verimpex-matot valmistetaan Verimpexin omalla tehtaalla Belgiassa millilleen haluttuun muotoon ja kokoon, jotta matto istuu upotukseen täydellisesti ilman turhia rakoja maton ja upotuksen reunojen välissä. Alumiinirunkoon voi valita yhdistettäväksi erilaisia kuivaavia tekstiilejä tai puhdistavia harjaksia sekä raapimia tarpeen mukaan. Myös rungon osalta on olemassa erilaisia valintamahdollisuuksia niin värin kuin käyttöasteesta riippuvan rakenteenkin suhteen. Alumiinirunkoiset sisääntulomatot sopivat kaikenlaisiin kohteisiin ja kestävät kovintakin kulutusta. Kaikki Verimpex-mattomallit eri materiaalivaihtoehtoineen on nähtävillä showroomillamme, ja olemme mielellämme avuksi oikeanlaisen ratkaisun löytämiseksi.


Hotellin tuulikaappiin on valittu niin rungon sävyn kuin tekstiilin väristyksenkin suhteen tilaan erinomaisesti istuva alumiinirunkoinen Verimpex-matto.
 

Pehmeämpää sisääntulomattoa kevyemmän käytön kohteisiin

Laajasta mallistostamme löytyy myös monia erilaisia pehmeitä mattoja sisääntulomatoiksi. Tällaisia kokotekstiilisiä sisääntulomattoja voi käyttää kevyemmän kulutuksen kohteissa myös tuulikaapissa alumiinirakenteisen maton sijaan. Kokotekstiiliset matot sopivat kuitenkin erityisesti sisääntulojen yhteyteen järeämmän tuulikaappimaton jälkeen, jolloin mattoyhdistelmän kuivaavuus paranee. Sisääntuloaulaan saa tyylikkään ilmeen, kun tekstiilisen sisääntulomaton asentaa koko alueelle kokolattiamaton tapaan. Myös sisääntulomaton kulutuksen kesto lisääntyy, kun matto liimataan kiinni aluslattiaan. DESSOn mallistosta löytyy sisääntulomatoksi tarkoitettu tekstiililaatta, jonka voi kiinnittää aluslattiaan kevyellä irtotarraliimalla pitävän liiman sijaan, jolloin maton vaihto on helpompaa.


DESSO Protect on saumattoman oloinen 50x50cm tekstiililaatta, joka on tarkoitettu käytettäväksi sisääntulojen yhteydessä. Tekstiililaatat kiinnitetään
aluslattiaan vesiohenteisella tarraliimalla. Kuvassa sävy 8901.

Usein sisääntulomattoina käytetään myös vaihdettavia irtomattoja sisäänkäyntien yhteydessä. Laajasta mallistostamme löytyy monenlaisia sisääntulomattoja mittatilauksella myös ilman kumireunusta. Mattojen pohjana on tavallisesti vettä läpäisemätön kumipohja, joka estää myös maton reunan purkautumisen, eikä erillistä reunaviimeistelyä näin ollen tarvita. Mallistostamme löytyy laaja valikoima erilaisia sisääntulomattoja pehmeistä ja kuivaavista matoista aina karkeampiin puhdistaviin mattoihin. Sisääntulomattoja löytyy reilusti perinteisen mustan ja harmaan lisäksi myös useissa väreissä sekä erilaisilla kuvioinneilla. Ominaisuuksiltaan oikeanlaisen irtomaton voi asettaa myös ulos sisäänkäynnin ulkopuolelle.


Hollantilaisen Rinoksen Grafic -maton kuvioidussa pinnassa likaantuminen ja irtoroskat eivät näy yhtä selvästi kuin yksivärisessä matossa.
Kuvioitu pinta luo mattoon lisäksi mielenkiintoisen ilmeen. Kuvassa design 061 Stone.

Luonnollinen ja esteettinen kookosharjamatto

Myös sisääntulomatoista löytyy täysin luonnonmateriaalinen vaihtoehto; kookosharjamatto. Kookoskuitua saadaan kookospalmun hedelmästä. Kuitu irtoaa kuoren sisäpinnasta liottamalla hedelmää merivedessä. Kookoskuitu ei ole kovin luja, mutta sen kulutuksen kesto paranee kuidun kostuessa. Tästä syystä kookoskuitu soveltuu käytettäväksi sisääntulomatoissa kevyemmän tai keskikovan kulutuksen kohteissa. Kookoskuitu on kevyttä ja väriltään kauniin ruskeaa, ja sitä käytetäänkin usein värjäämättömänä. Kookosharjamattoja on lisäksi saatavissa värjättynä useissa eri väreissä. Kookosharjamattoja on saatavina eri paksuisina, mutta matto on matalimmillaankin varsin korkea. Tästä syystä kookosharjamattoa käytetäänkin tavallisimmin joko upotuksissa tai tilan koko alalla. Kookosharjamatto on helppo leikata muotoon, joten se soveltuu moniin erilaisiin käyttökohteisiin. Mallistostamme löytyy kookosharjamattoja, joilla on myös keskikovan julkitilakäytön käyttöluokitus 32 sekä julkitilan paloluokitus C, jolloin mattoa voidaan käyttää myös julkitilassa.


Luonnollinen ja kaunis Rinos Duratap -kookosharjamatto soveltuu käytettäväksi kokolattiamaton tapaan myös koko tilan alalla.
Kyseiseltä matolta löytyy keskikovan julkitilakulutuksen käyttöluokka 32 sekä julkitilan paloluokitus Cfl/S1.
Kuvassa kookosharjamaton luonnollinen sävy.

Tuulikaappi- ja sisääntulomattojen hoito ja puhdistus

Sisääntulomattoja tulee hoitaa ja puhdistaa säännöllisesti, jotta niiden lian- ja kosteudensitomiskyky säilyy. Sisääntulomattojen pesussa tulee aina noudattaa valmistajan hoito- ja puhdistusohjeita. Sisääntulomattojen pääasiallinen puhdistus tapahtuu käyttöasteesta riippuen viikoittaisella tai päivittäisellä tehokkaalla imuroinnilla, jolloin matosta saadaan poistettua valtaosa liasta. Alumiinirunkoiset matot ja myös osa tekstiilimäisistä matoista kestävät usein maton pesun painepesurilla, minkä jälkeen maton tulee kuivua kauttaaltaan. Useimmat matot voi myös pestä paikan päällä siivousliikkeen toimesta esimerkiksi mattopesurilla painehuuhtelumenetelmällä. Yksittäiset tahrat on hyvä poistaa paikallisesti ja tarvittaessa tahranpoistoaineen avulla.


Sveitsiläisen Tisca Tiaran Brush-matto sopii käytettäväksi sen pohjassa olevien reikien ansiosta sekä sisällä että ulkona. Kuvassa matto sävyssä 16 Basalt.

Ota yhteyttä ja sovi tapaaminen

Olemme mielellämme avuksi kaikenlaisiin mattotarpeisiin liittyen. Sovimme ilomielin tapaamisajan showroomillemme, jossa kaikki vaihtoehdot materiaalimalleineen ovat nähtävillä, tai tulemme sovittaessa käymään luonasi. Lähetämme ja toimitamme mielellämme materiaalikansioita ja mallinäytteitä myös kotiin tai toimistolle. Ota yhteyttä meihin.