Artikkelit

ReStart® – Tekstiililaattojen suljettu kierrätysohjelma

  • Julkaistu 02.02.2021

DESSO ja Tarkett ovat kehittäneet ainutlaatuisen ohjelman tekstiililaattojen suljetulle kierrätykselle, jossa kaikki käytetty materiaali on mahdollista kierrättää uudeksi samanlaiseksi tuotteeksi DESSO-tekstiililaattatehtaalla Waalwijkissa Alankomaissa. Alla kerromme prosessista tarkemmin.

ReStart® – Tekstiililaattojen maksuton kierrätysohjelma

ReStart® on DESSOn ja Tarkettin yhteistyökumppaneilleen kehittämä kierrätysohjelma, jolla käytöstä poistettuja tai ylijäämämateriaaleja kerätään maksutta uudelleen käytettäväksi raaka-aineeksi. Rakennusteollisuus kuluttaa resursseja, ja lattiapinnalla on merkittävä osuus tilojen pintamateriaaleista. DESSO on osana Tarkettia tiennäyttäjä, ja se kehittää prosesseja, joilla pystytään hyödyntämään aiemmin jätteeksi menneitä materiaaleja uusien vastaavien tuotteiden raaka-aineena. DESSO-tekstiililaatat pyritään suunnittelemaan siten, että ne voidaan käyttää 100 % uudelleen samanlaisten tekstiililaattojen raaka-aineena laadun heikkenemättä.

”DESSO-tekstiililaatat pyritään suunnittelemaan siten, että ne voidaan käyttää 100% uudelleen samanlaisten tekstiililaattojen raaka-aineena laadun heikkenemättä.”

DESSO Arable Ecobase -tekstiililaatat sävyissä 9106, 2915 ja 9920.

Käytetystä tekstiililaatasta uudeksi vastaavaksi tekstiililaataksi

Ensimmäisenä kierrätettävän tekstiililaatan kuidun laatu selvitetään ja tarvittaessa testataan yksinkertaisella menetelmällä, jotta varmistutaan nukkamateriaalin kierrätyskelpoisuudesta. Kierrätettävä materiaali kuljetetaan Waalwijkiin DESSO-tekstiililaattatehtaalle. Pienemmät määrät välivarastoidaan Suomessa ja toimitetaan isommissa erissä eteenpäin. Lanka erotetaan pohjasta DESSO-tekstiililaattatehtaalle, ja se lähetetään langanvalmistajalle Aquafilille, joka valmistaa langasta uutta kuitua, jota taas voidaan käyttää uusien tekstiililaattojen lankamateriaalina. DESSO Ecobase-pohjamateriaalista valmistetaan uutta vastaavaa pohjamateriaalia tekstiililaattoihin DESSO-tekstiililaattatehtaalla. Muut taustat, kuten bitumi, toimitetaan sementtiteollisuuden käyttöön, jolloin sitä käytetään prosessissa polttoaineena sekä sementin tuotannon täyteaineena neitseellisten raaka-aineiden sijaan.

DESSO Breccia Ecobase -tekstiililaatat sävyissä 8915, 8913 ja 9517.

Valtaosa tekstiililaatoista sopii kierrätettäväksi ReStart® -ohjelmalla

ReStart® – tekstiililaattojen kierrätysohjelmaan soveltuvat merkistä ja valmistajasta riippumatta kaikki tekstiililaatat, joissa on silmukkanukka ja lankamateriaalina PA6 kuten esimerkiksi ECONYL-lanka. Lisäksi tekstiililaattojen tulee olla kokoa 50x50cm tai 48x48cm. Toistaiseksi kierrätysprosessiin eivät sovellu muut lankamateriaalit kuten PA6.6, polyesteri ja villa. Myöskään tekstiililaatat, joissa on auki leikattu nukka, tai erilaiset rullamateriaalit eivät sovellu prosessiin. Kierrätyskoneisto pystyy käsittelemään tekstiililaattoja edellä mainituissa koissa, joten tästä syystä asennushukkaa ei toistaiseksi pystytä hyödyntämään kierrätysprosessissa. DESSO tekee jatkuvasti töitä kierrätysprosessin kehittämiseksi, ja tavoitteena onkin, että tällä hetkellä kierrätysprosessiin kelpaamattomien materiaalien kierrätys olisi tulevaisuudessa mahdollista.

DESSO Linon Ecobase -tekstiililaatat sävyissä 9097 ja 2927.

Ota yhteyttä meihin kierrätysprosessin käynnistämiseksi

Vastaavaa yhtä kokonaisvaltaista tekstiililaattojen kierrätysprosessia ei löydy muilta tekstiililaattavalmistajilta. Kaiken lisäksi kierrätys tehdään suurilta osin DESSOn omalla tehtaalla. Kierrätysprosessi on tehty vaivattomaksi, ja olemmekin mielellämme avuksi kierrätysprosessin käyntiin saattamiseksi. Otathan siis yhteyttä kaikenkokoisten saneerauskohteiden tekstiililaattamateriaalien sekä muiden ylimääräisten tekstiililaattojen kierrättämiseksi. Valitsemalla kohteen lattiapintamateriaaliksi DESSO Ecobase-pohjaisen tekstiililaatan on materiaalin 100 % kierrättäminen mahdollista aina uudelleen ja uudelleen.