ArtikkelitArtikkelit

Kokolattiamattojen A-B-C

  • Julkaistu 15.07.2021

Kokolattiamatot yleistyvät yhä enenevissä määrin myös suomalaisissa sisustuksissa niin koti- kuin julkitilaympäristöissä. Mietityttääkö, mitä asioita tulisi huomioida kokolattiamaton materiaalia tai asennustapaa valittaessa? Alla kerromme näistä ja muista kokolattiamaton kohdalla huomioitavista asioista tarkemmin.

Valitsenko rullamateriaalin vai tekstiililaatan?

Kokolattiamattomateriaaleja on saatavana useimmiten 400 cm leveänä rullamateriaalina tai 50×50 cm tekstiililaattana. Rullamateriaalin etu tekstiililaattaan verrattuna on sen saumattomampi pinta. Monissa tiloissa matotus voidaankin usein toteuttaa rullamateriaalilla täysin saumattomasti. Oikein asennettuna rullamateriaalin saumakohdista saadaan lähes huomaamattomat. Tekstiililaatoilla asennetussa kokolattiamatossa saumakohtia tulee reilusti enemmän rullamateriaaliin verrattuna. Useimmat tekstiililaatat on kuitenkin suunniteltu niin, että oikein asennettuna saumakohtia tuskin huomaa.


Jacaranda Agra -mattoa on saatavana sekä 400 että 500 cm leveänä rullamateriaalina. Kuvan Agra-maton sävynä on Oyster.

Tekstiililaattoja asennettaessa materiaalin hukka on useimmiten noin 2–5 % tilan muodosta riippuen. Rullamateriaalilla asennusvaraa tulee usein varata enemmän eli noin 10 %. Materiaalia valittaessa on hyvä huomioida myös materiaalin kuljetus kohteeseen. Tekstiililaattojen toimitus etenkin kerroksiin kätevän kokoisissa laatikoissa on logistisesti helpompaa kuin neljä metriä pitkän taipumattoman mattorullan. Rullamateriaali on usein anteeksiantavampi aluslattian pohjatöiden suhteen, kun taas jäykempipohjainen tekstiililaatta vaatii tarkemmat pohjatyöt näyttääkseen hyvältä lattialla. Tekstiililaatoilla asennettaessa ei koko huonetta tarvitse välttämättä tyhjentää asennustyön ajaksi, mikä saattaa olla etenkin kotikohteissa iso etu. Huoneen lattiapinnasta voi tällöin ensin asentaa toisen puoliskon, jonka jälkeen kalusteet voi siirtää jo asennetulle puoliskolle odottamaan loppujen tekstiililaattojen asennusta.

Mitä huomioida asennustavan valinnassa?

Kokolattiamaton asentaminen on varsin helppoa, mutta vaativampien asennusten kohdalla on työ hyvä luottaa ammattilaisen käsiin. Kokolattiamaton asennuksessa tulee aina noudattaa valmistajan ohjeita. Asennuksessa tärkeää on työn hyvä suunnittelu sekä huolellisesti tehdyt pohjatyöt. Maton asennus ei aina vaadi sen liimaamista pitävällä liimalla, jolloin aluslattia ei vaurioidu. Aluslattia ja sen mahdolliset pintakäsittelyt saattavat kuitenkin rajoittaa maton asennustapaa, valittavan maton pohjausta tai kiinnitystapaa. Mikäli vanha lattiapäällyste jätetään maton alle, tulee sen olla tiukasti kiinni aluslattiassa, luja ja joustamaton sekä tasainen. Tarvittaessa vanha lattiapinnoite tulee kuitenkin poistaa. Useimmiten paras lopputulos saavutetaan, kun matto asennetaan vapaalle, puhtaalle, pölyttömälle, vahattomalle sekä tasoitetulle aluslattialle.


Jacaranda Simla -matto sävyssä Cloudy Grey.

Rullamateriaalia asennettaessa matto tulee ensin avata, ja antaa sen asettua asennettavassa tilassa hetken aikaa ennen asennustyön aloitusta. Tämän jälkeen matto leikataan muotoon tilassa. Joskus maton leikkaaminen vuotiin on tarpeen ennen muotoon leikkaamista. Rullamateriaali liimataan aluslattiaan aina pitävällä liimalla, eikä sen kiinnitykseen sovellu tekstiililaatoille tarkoitettu kevyempi poispestävä irtotarraliima. Jotkin rullamateriaalit on myös mahdollista pingottaa tai asentaa kelluvana jalkalistojen alle kevyemmän kulutuksen tiloissa, kuten kotikohteiden makuuhuoneissa. Tarvittaessa kelluvana asennetun rullamateriaalin alla voi käyttää mattojen kiinnitykseen tarkoitettua kaksipuolista teippiä kynnysten kohdalla, maton reunoilla ja keskellä. Rullamateriaalien alle on mahdollista asentaa myös erillinen alusmatto akustiikkaa parantamaan tai käyttömukavuutta lisäämään.


Jacaranda Arani -matto sävyssä Platinum.

Tekstiililaatat voidaan kiinnittää aluslattiaan vesiohenteisella irtotarraliimalla, mikä mahdollistaa myös yksittäisten laattojen poistamisen ja uusimisen esimerkiksi vaikean likaantumisen tai kulumisen seurauksena. Tekstiiliaattojen kiinnitykseen on saatavissa myös asennusteippipaloja täysin kelluvan asennuksen toteuttamiseksi. Teippipalan tarrapuoli kiinnitetään tekstiililaatan pohjaan eikä aluslattiaa vasten tule tällöin minkäänlaisia tarra- tai liima-aineita.


Creatuft Sintra matto on 100 % villaa, ja sitä on saatavissa sekä rullamateriaalina että tekstiililaattoina. Kuvan kokolattiamatto on tehty 50x50cm tekstiililaatoilla.
Suunnittelija: Studio Palinperä. Kuvaaja: Vanessa Forstén.

Kuinka ylläpidän ja hoidan kokolattiamattoa?

Mattojen ylläpidossa tulee aina noudattaa valmistajan antamia hoito- ja puhdistusohjeita. Maton materiaalikoostumus vaikuttaa suurilta osin maton hoitoon. Oleellista on myös valita oikeanlainen matto oikeaan paikkaan, jotta sen hoito ja puhdistus on mahdollisimman vaivatonta. Maton pääsääntöiseen puhdistukseen kuuluu imurointi käyttöasteesta riippuen joko päivittäin tai viikoittain. Liasta ja pölystä saadaan irrotettua imuroimalla jopa 80–90 %, kun käytetään mattojen imurointiin tarkoitettua suulaketta, jossa on pyörivät harjakset. Yksittäiset tahrat kannattaa poistaa paikallisesti ja tarvittaessa tahranpoistoaineen avulla. Maton pesu suoritetaan vain tarvittaessa siihen tarkoitetulla pesurilla. Pesuria ei tarvitse hankkia omaksi, vaan niitä voi vuokrata tai pesun voi ostaa palveluna ammattilaiselta. Tekstiililaattojen kohdalla yksittäisen laatan voi myös irrottaa pesun ajaksi, ja kiinnittää sen puhdistuksen jälkeen takaisin. Mallistostamme löytyy myös erittäin helppohoitoisia SmartStrand -mattoja, joihin lika ei tartu ja tahrojen puhdistus on näin ollen hyvin vaivatonta. Lisää tietoa SmartStrand matoista löydät täältä.


Käsin tuftattu Kasthall Classic -villamatto sopii niin kokolattia- kuin irtomatoksikin.

Ota yhteyttä ja sovi tapaaminen

Olemme mielellämme avuksi kaikenlaisiin mattotarpeisiin liittyen. Sovimme ilomielin tapaamisajan showroomillemme, jossa kaikki vaihtoehdot materiaalimalleineen ovat nähtävillä, tai tulemme sovittaessa käymään luonasi. Lähetämme ja toimitamme mielellämme materiaalikansioita ja mallinäytteitä myös kotiin tai toimistolle. Ota yhteyttä meihin.