ArtikkelitArtikkelit

Sisalmattojen A-B-C

  • Julkaistu 09.04.2021

Luonnonmateriaaliset ja rouheat sisalmatot pitävät yhä pintansa, ja niiden näkyvyys osana erilaisten tilojen sisustusta kasvaa edelleen. Mutta mitä kaikkea sisalmatto kestää ja minkälaisissa kohteissa sitä voi käyttää? Entä miten tätä ihastuttavaa kasvikuituista mattoa tulisi ylläpitää? Alla kerromme näistä ja sisalmattojen muista ominaisuuksista tarkemmin.

Sisal – Kasvikuituinen luonnonmateriaali 

Sisal on luonnonkuitu, jota valmistetaan sisalagaave kasvin lehdistä kuivaamalla. Sisal on kasvikuituna luja ja kestävä materiaali, jota yhdistetään usein myös muiden 100 % luonnonmateriaalien kuten kookoskuidun, villan, paperin tai juutin kanssa erilaisten tuntujen ja ilmeiden luomiseksi. Sisalmattoja on mahdollista valmistaa ympäristöystävällisesti aina kuidun kasvatuksesta ja valmistuksesta valmiin maton tuotantoon saakka. Sisal on biohajoava materiaali, joka kestää oikein hoidettuna käytössä pitkään.

Saumattomalta vaikuttava sisalkokolattiamatto on tehty 50x50cm Jabo 9421-tekstiililaatoilla sävyssä 090. Kohde: Bo LKV Töölö. Suunnittelijat: Jenni Leikas ja Peeta Peltola. Kuva: Juuso Soininen

Sisalmatto sopii sekä kotiin että julkitilaan niin irto- kuin kokolattiamattonakin

Mallistostamme löytyy kattava valikoima erilaisia sisalmattoja niin julkitila- kuin kotikäyttöönkin. Sisalmattoja on saatavissa sekä kokolattiamattomateriaaleina että viimeisteltyinä irtomattoina. Kokolattiamatto voidaan toteuttaa rullamateriaalilla tai 50x50cm tekstiililaatoilla. Sisal on kasvikuitu, joka reagoi kosteusolosuhteiden muutoksiin kutistumalla tai turpoamalla. Tästä syystä rullamateriaalista tehty kokolattiamatto on hyvä liimata aluslattiaan pitävällä liimalla. Kovapohjaiset tekstiililaatat voi puolestaan kiinnittää kevyemmällä pois pestävällä irtotarraliimalla, jolloin laattojen poistaminen ja vaihtaminen on helppoa. Sisalista valmistettuihin irtomattoihin on valittavissa useita erilaisia viimeistelyvaihtoehtoja, jotka kaikki ovat nähtävillä showroomillamme. Olemme mielellämme avuksi sopivan mallin ja ratkaisun löytämiseksi.

Rullaavien toimistotuolien alla suositellaan erillisen lattiasuojan käyttöä sisalmaton suojaamiseksi kulumiselta. Jabo 9421-tekstiililaatta sävyssä 090. Kohde: Bo LKV Töölö. Suunnittelijat: Jenni Leikas ja Peeta Peltola. Kuva: Juuso Soininen

Sisalmattomateriaaleja on saatavana erilaisilla pintakäsittelyillä. Erityisesti julkitilakäyttöön suunnitelluissa sisalmatoissa on palonsuojakäsittelyn lisäksi lianhylkivyyskäsittely, joka helpottaa maton ylläpitoa ja lisää näin ollen sen kestävyyttä. Tämä on hyvä ominaisuus myös kotikohteiden eteis- ja ruokailutiloihin. Kovan kulutuksen kohteisiin ja julkitiloihin on hyvä valita tiukempi pintainen sisalmatto, jossa on lyhyemmät lankajuoksut. Runsaat ja löyhemmät sisalpinnat soveltuvat puolestaan kevyemmän kulutuksen tiloihin kuten kotikäyttöön. Sisalmatto on hyvä suojata rullaavien kalusteiden kuten työtuolien alta erillisellä lattiasuojalla. Sisalmatoissa on usein lateksipohjaus, ja mikäli lateksipohjattu matto sijoitetaan pintakäsitellylle lattialle kuten parketille, on sen alle hyvä asettaa erillinen liukuestehuopa erilaisten värierojen syntymisen ehkäisemiseksi.


Jabon 9425-sisalmattoon on yhdistetty näyttävä ja kestävä nahkakanttaus.

Hoida sisalmattoa oikein

Sisalmaton hyvin harkittu sijoituspaikka sekä säännöllinen, tarkoituksenmukainen puhdistus ovat tärkeimmät tekijät maton laadun säilymisen kannalta. Sisalmaton päivittäiseen puhdistukseen sopii imurointi. Kaikki kiinteää ainesta olevat tahrat tulee poistaa mahdollisimman tuoreeltaan esimerkiksi keskikarkealla harjalla tahran sivuilta keskelle ja kuitusuunnan mukaisesti työstäen. Ennen tahran poistoa aineella kannattaa kokeilla puhdistaa tahra mahdollisimman kuivaksi puristetulla kostealla liinalla painellen. Perusteellisempi puhdistus on suositeltavaa tehdä 6-12 kk välein riippuen maton sijainnista ja kulutuksesta. Suositeltavin tapa peruspuhdistukselle on kuivapesu maton päälle ripoteltavalla kuivashampoolla sen valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kosteapesulla matto tulisi puhdistaa ainoastaan, jos kuivapesulla ei ole saatu toivottua tulosta. Kosteapesussa mattoshampoota lisätään valmistajan ohjeen mukaisesti maton pinnalle erityisesti sen likaantuneimpiin kohtiin. Mattoa ei kastella läpimäräksi. Seoksen annetaan kuivua, minkä jälkeen matto imuroidaan huolellisesti.


Jabo 9429 -sisalkokolattiamatto sävyssä 070.


Tasibel Allegro -sisalmatto sävyssä 2813-20 on leikattu kohteessa tilan muotoa mukailevaksi. Kohde: yksityiskoti. Suunnittelija: Kari Lappalainen. Kuva: Kuvio.

Tasibel Kalahari -matossa sisalin kanssa on yhdistetty 100 % villaa. Kuvassa sävy 8411/22.